Historien om wagyu

Ordet “wagyu” betyder japansk ko (‘Wa’ = japansk, ‘Gyu’ = ko) og udtales “Wah-gyu” og ikke Wah-goo, som mange ellers tror.

Fra trækdyr til delikatesse

Wagyu kød har sin oprindelse i Japan. Wagyu kvægets genetik kan dateres ca. 35.000 år tilbage. Wagyu kvæg blev oprindeligt brugt som trækdyr til landbruget. Dette skyldtes, at racen er noget nær et fysisk vidunder, som er meget udholdende. Wagyu kvægets intramuskulære fedtceller – som giver den karakteristiske fedtmarmorering – er nemlig en let tilgængelig energikilde. Det betød, at wagyu kvæg var perfekt egnet til at trække tunge læs på det japanske landbrug.

Det var først omkring år 1880, at de buddhistiske lederes forbud mod at spise kød blev ophævet. Det gjorde, at wagyu kvæg gik fra at være flittige medarbejdere på landbruget til at være en delikatesse.

Krydsning af kvægracer

Det wagyu kvæg, vi kender i dag, stammer fra krydsninger mellem kvægracer, som startede i Japan omkring 1868. Japanerne startede med at lave krydsningerne i kølvandet på en politisk revolution i 1868, hvor det japanske militærstyre faldt. Her startede den såkaldte Meiji-periode i Japan, hvor landet skulle moderniseres og vesterniseres.

Derfor importerede Japan flere forskellige kvægracer fra Europa og andre steder i Asien, som blev krydset med wagyu kvægracerne. Krydsningen har resulteret i de fire arter, der i dag udgør wagyu bestanden: Japanese Black, Japanese Polled, Japanese Brown og Japanese Shorthorn. Førstnævnte er klart den mest udbredte og udgør omkring 90% af Japans wagyu bestand i dag.

Rygtet om wagyu spredes

Kendskabet til wagyu blev spredt, da havnen i Yokohama åbnede. Havnen modtog wagyu kvæg fra Kobe-regionen, og det fangede hurtigt udlændinges opmærksomhed. Det var sådan, at det velkendte kobe-kød fik sit navn. Hurtigt fulgte en række andre japanske byer som Omi, Matsusaka og Yonezawa trop, og områderne begyndte også at producere og sælge wagyu kød.

Populariteten i Japan smittede af på omverdenen, og som med alle andre gode produkter, stod der selvfølgelig en række producenter fra andre lande klar til at få gang i wagyu produktionen. Wagyu blev dog i lang tid ikke produceret i en sådan mængde, at udbuddet kunne matche efterspørgslen. Det var først i slutningen af 1980’erne, at produktionen på det internationale marked endelig begyndte at kunne følge med efterspørgslen.

Wagyu-sæd og -embryoner går verden rundt

Den stigende produktion skete som følge af, at de internationale spillere satsede stort på at få fat i wagyu sæd og -embryoner, så de kunne komme i gang med at opdrætte og avle wagyu kvæg. I 1991 ankom frossen sæd og embryoner til Australien fra Westholme Wagyu i Iowa og Texas i USA. “Varerne” måtte en tur via USA, fordi Australien på daværende tidspunkt havde bandlyst import af denne slags varer fra Japan.

I 1997 blev de første fem fuldblods wagyu kvæg fragtet til Australien. Blot to år efter blev 40 kvier og ni tyre fløjet ind. Nogle af disse var japanskfødt kvæg, mens andre var fuldblods wagyu kvæg født på amerikansk jord. I 2005 og 2006 blev alle wagyu kvæg fra Westholme Wagyu i USA slagtet, og det meste af det resterende sæd- og embryoner blev sendt til Australien. Dette har været medvirkende til at give Australien den førende position inden for wagyu produktion, som landet har i dag.

Selvom kødet oprindeligt stammer fra Japan, er Australien nu blevet en af de største spillere på det globale marked og eksporterede i 2016 omkring 20.000 tons wagyu kød. Australierne eksporterer 80-90% af deres wagyu kød, mens resten sælges nationalt.

Et internationalt fænomen

I de senere år er en række nyere producenter i Sydamerika og flere steder i Europa også hoppet med på wagyu bølgen. En række nævneværdige nationer, der eksporterer wagyu i dag, er blandt andet Chile, Uruguay, England og Canada. I løbet af de seneste par år er der også flere producenter i Danmark, som er begyndt at opdrætte wagyu.

Andre indlæg

10. juli 2023
Sådan sikres kvaliteten af japansk wagyu 

Wagyu-kvæg bliver opdrættet på en nøje afstemt diæt med korn og risstrå, som sammen med wagyu-generne gør, at kvæget får sin flotte, velkendte marmorering.  De japanske myndigheder gør alt for at sikre, at wagyu fra Japan altid er af utrolig høj kvalitet. Dette sikres blandt andet ved, at alle wagyu-kvæg, der slagtes, bliver bedømt efter […]

10. juli 2023
Vidste du, at alt japansk wagyu har sit eget ID?

Når wagyu kvæget er 6 måneder gammelt, får det sit eget ID, hvis det opfylder en række krav ift. sygdomme, handicap osv. Hvis kvæget er sundt og rask, får det sit ID, før det i en alder af syv måneder bliver solgt på auktion til de præfekturer, der opdrætter wagyu. Dette kunne fx være Kagoshima, […]

22. maj 2023
Trøfler – hvad er det?

Hvad er trøffel? Trøffel er en ældgammel og eksklusiv delikatesse, som har været populær i mange år. Helt konkret er trøffel en spiselig svamp, der kommer fra den store trøffel-familie, som hedder Tuber på latin. De to mest kendte trøfler i familien er Tuber Melanosporum (sort vintertrøffel) og Tuber Magnatum Pico (hvid Alba vintertrøffel).  Hvad […]

20. maj 2023
Vores specialiteter

Udover at sælge markedets bedste wagyu-kød tilbyder vi også en lang række specialiteter. Alle vores specialiteter passer perfekt til vores kød og er særligt udvalg pga. den høje kvalitet. Tilbehør til wagyu-kød Hos os kan du få det komplette måltid, dvs. både et fantastisk stykke wagyu-kød, men også tilbehør som blandt andet trøffel flødekartofler, rösti […]

20. maj 2023
Hvordan leveres varerne?

Det er relativt nyt for mange mennesker at købe fødevarer som kød online, men bare rolig – det er hurtigt, nemt og sikkert at bestille produkter fra os. Hvis du endnu ikke ved, hvordan det fungerer, så guider vi dig igennem købsprocessen her.  Produkterne sendes i en termokasse med køl Vi leverer dine produkter som […]

17. maj 2023
Caviar – hvad er det egentlig?

Caviar er en af de mest kendte og eksklusive delikatesser i verden – og med god grund. Caviar smager nemlig fantastisk som en appetizer eller forret. Det kan enten nydes rent eller på blinis med creme fraiche og rødløg – eller fra hånden med en god vodka til…

17. maj 2023
Det bedste kød til grillen – wagyu kød

Vi danskere elsker at grille, når vejret endelig er til det. Der findes intet bedre end duften af det sydende wagyu-kød på grillen, mens du står med en kold øl i hånden og har det kølige overblik. 

5. maj 2023
De mest stillede spørgsmål

Vi får rigtig mange henvendelser fra folk, der gerne vil vide mere om wagyu-kød. Derfor har vi samlet svar på de spørgsmål, som vi ofte får, i dette blogindlæg

23. april 2022
Hvad er forskellen på japansk wagyu- og Kobe-kød?

Du har sikker hørt om det famøse Kobe-kød. Men ved du egentlig, hvad forskellen er på Kobe-kød og wagyu-kød? Og er det pengene værd? Det er faktisk sådan, at alt Kobe-kød stammer fra wagyu-kvæg, men kun det færreste wagyu-kød er Kobe.

26. marts 2022
Wagyu & sundhed

Man hører tit, at fedtholdig mad er usundt. Men forholder det sig også sådan, når man snakker om wagyu? Svaret er for de fleste måske en smule overraskende.

Populære produkter

  • Wagyu Stegefedt - ca. 100g

    Wagyu Stegefedt – ca. 100g

    kr. 95,00
    Tilføj til kurv
  • Australsk Wagyu Ribeye MBS 6-7
    Ferskvare

    Australsk Wagyu Ribeye MBS 6-7

    kr. 523,25kr. 5.019,50
    Vælg muligheder
  • Trøffel Flødekartofler

    Trøffel Flødekartofler

    kr. 140,00kr. 280,00
    Vælg muligheder
  • Wagyu Glace

    Wagyu Glace

    kr. 95,00
    Tilføj til kurv

Pakker

  • Wagyu Burger-kit - 2 pers.

    Wagyu Burger-kit – 2 pers.

    kr. 275,00
    Tilføj til kurv
  • Caviar Kit

    Caviar Kit

    kr. 895,00
    Tilføj til kurv
  • Wagyu Smagning - 4-5 pers.

    Wagyu Smagning – 4-5 pers.

    kr. 1.895,00
    Tilføj til kurv
  • Caviarsmagning - 2-3 pers.

    Caviarsmagning – 2-3 pers.

    kr. 895,00
    Tilføj til kurv
Copyright © 2024 WagyuPusher ApS
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram