Er der forskel på wagyu med den samme MBS-score?

Mange tror, at “wagyu er wagyu”, men der er stor forskel på kvaliteten af de mange forskellige producenter af wagyu og deres produkter. Det er lovligt at kalde kvæg for wagyu, når dette har minimum 50% wagyu-gener. Kvægets genetik er meget afgørende for kødets smag og mørhed, og kvaliteten kan ikke bedømmes udelukkende ud fra kødets MBS-graduering. Det betyder, at to wagyu ribeyes, der begge har en MBS-score på 4-5, ikke nødvendigvis har samme kvalitet. Som altovervejende udgangspunkt vil en wagyu ribeye MBS 4-5 fra en sydamerikansk producent - eller andre producenter, som tilbyder F1-wagyu - ikke kvalitetsmæssigt kunne sammenlignes med fx vores australske Jack’s Creek ribeye MBS 4-5.

Det skyldes, at Jack’s Creeks ribeye MBS 4-5 kommer fra såkaldt F2-wagyu med minimum 75% wagyu-gener, hvor en ribeye MBS 4-5 fra størstedelen af “almindelige” producenter vil stamme fra F1-kvæg - altså kvæg med kun 50% wagyu-gener. F1-wagyu betyder, at den ene af forældrene er en fuldblods wagyu-ko, mens den anden er en ganske almindelig ko - typisk af kvægracen Black Angus. Jack’s Creek tilbyder både F1- og F2-wagyu, men vi har valgt udelukkende at forhandle deres F2-wagyu med den højest mulige kvalitet.

Til sammenligning vil F2-kvæg have forældre, hvor den ene er en fuldblods wagyu-ko, mens den anden er F1-wagyu. Herved er kvæget sikret en wagyu-genetik på minimum 75%. Vores F2-wagyu bliver også kornfodret på en særlig diæt i minimum 500 dage, hvor det meste F1 wagyu “kun” er kornfodret i ca. 200-300 dage. Fuldblods wagyu fra Japan, som vi også forhandler, bliver altid kornfodret i minimum 600 dage. Jo længere tid, kvæget bliver fodret efter alle kunstens regler, jo mere indgående smag og mørhed vil kødet også få.

Wagyu genetik

Wagyu genetik

Så selvom de to bøffer vil have samme MBS-karakter, vil en MBS 4-5 fra F2-wagyu have en langt mere intens smag og mørhed end en bøf med tilsvarende marmorering fra F1-wagyu. Både genetikken (da kvæg med en højere procentdel af wagyu-gener har en højere værdi) og den længere fodringsperiode gør, at F2-kvæg også er dyrere end F1-kvæg. Det er desværre en udbredt misforståelse, at wagyu kan sammenlignes - både pris- og kvalitetsmæssigt - alene ud fra den MBS-score, som kvæget har modtaget fra producenten. Det er lidt som at sammenligne æbler og pærer. Når du skal ud og have fat i dit wagyu, så vær sikker på at være bevidst omkring kvægets genetik, så du ved lige præcis, hvad du kan forvente.

Det er vigtigt at købe dit wagyu via en gennemsigtig forhandler, da den almene danskers “manglende” kendskab til wagyu-verdenen, kan blive udnyttet af forhandlere, som fx markedsfører sig på at have det bedste og billigste wagyu. For denne kombination findes simpelthen ikke. Wagyu kan ikke både være “billigt” og stadigvæk indfri forventningen om verdens bedste bøf. 

Vi står altid klar til at vejlede dig, hvis du er i tvivl om, hvad forskellen er på vores forskellige udskæringer, kvægets genetik, MBS-scoren, og hvad du kan forvente af kødet. Én ting er dog sikker; uanset hvilket stykke kød, du vælger fra WagyuPusher, så vil du få en fantastisk smagsoplevelse!

Andre indlæg

23. april 2022
Hvad er forskellen på japansk wagyu- og Kobe-kød?

Du har sikker hørt om det famøse Kobe-kød. Men ved du egentlig, hvad forskellen er på Kobe-kød og wagyu-kød? Og er det pengene værd? Det er faktisk sådan, at alt Kobe-kød stammer fra wagyu-kvæg, men kun det færreste wagyu-kød er Kobe.

26. marts 2022
Wagyu & sundhed

Man hører tit, at fedtholdig mad er usundt. Men forholder det sig også sådan, når man snakker om wagyu? Svaret er for de fleste måske en smule overraskende.

16. marts 2022
Er der forskel på wagyu med den samme MBS-score?

Wagyu-kvægets genetik er meget afgørende for, hvilken kvalitet kødet har. Jo større procentdel wagyu-gener, kvæget har, desto mere intens er smagen. Der kan derfor godt være forskel på kvaliteten af kødet, selvom to bøffer har samme MBS-score.

2. marts 2022
Wagyu myter

Det eksotiske kød har været omgivet af mange myter og fortællinger, som mange af vores kunder vil have svar på om er sande. Du kan i denne artikel læse mere om de mange myter om kødet her og få svar på, hvilke af dem der er sande.

21. februar 2022
Wagyu Graduering - MBS og meget mere

Den mest simple måde at blive klogere på wagyu på, er ved at kunne forstå den MBS-skalaen. Den giver et indblik i, hvor høj en fedtmarmorering kødet har. I denne artikel vil vi gøre dig klogere på kødets MBS-score, og hvad det betyder for kødet.

10. februar 2022
Historien om wagyu

Wagyu-kvægets historie er utrolig interessant, da kvæget er gået fra at være et hårdtarbejdende trækdyr på det japanske landbrug til at være det mest delikate kød, du overhovedet kan få fingre i. Læs mere om kvægets historie her.

10. februar 2022
Opdræt af wagyu

Det er en større videnskab at opdrætte wagyu-kvæg, da forhold som diæt, aktivitetsniveau og fodringsperioden spiller en afgørende rolle for kødets kvalitet. I denne artikel kan du læse mere om, hvordan wagyu-kvæget opdrættes.

Populære produkter

  • Wagyu Ribeye MBS 6-7 🇦🇺

    Wagyu Ribeye MBS 6-7 🇦🇺

    kr. 453,00kr. 2.590,00
    Vælg muligheder
  • Wagyu Ribeye MBS 4-5 🇦🇺

    Wagyu Ribeye MBS 4-5 🇦🇺

    kr. 348,00kr. 1.990,00
    Vælg muligheder
  • Wagyu bøf-bearnaise pizza kit - 2 pers.

    Wagyu bøf-bearnaise pizza kit - 2 pers.

    kr. 295,00
    Tilføj til kurv
  • Hele Pakken 2.0 - 2-3 pers.

    Hele Pakken 2.0 - 2-3 pers.

    kr. 895,00
    Tilføj til kurv

Pakker

  • NYTÅRSMENU DELUXE 2022

    NYTÅRSMENU DELUXE 2022

    kr. 1.495,00
    Tilføj til kurv
  • NYTÅRSMENU 2022

    NYTÅRSMENU 2022

    kr. 995,00
    Tilføj til kurv
  • Trøffel kit

    Trøffel kit

    kr. 695,00
    Tilføj til kurv
  • Wine 'n' Dine - 2 pers.

    Wine 'n' Dine - 2 pers.

    kr. 995,00
    Tilføj til kurv
Copyright © 2022 WagyuPusher ApS
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram