Wagyu & sundhed

Fedt er en vigtig del af en sund diæt

Man hører tit, at fedtholdigt mad er usundt. Men forholder det sig også sådan, når man snakker om wagyu kød? Svaret er for de fleste måske en smule overraskende. I dette indlæg skal vi snakke om det sunde fedt og wagyu.

Udover at være det mest saftige, møre og smagfulde oksekød på jorden, er der flere studier, der viser, at wagyu kød rent faktisk også noget af det sundeste kød, man kan spise.  Udover at fedt giver smag, tekstur og saft til fødevarer, er fedt en essentiel del af en sund diæt. Fedt er nødvendigt som energikilde og som depot for opbevaring af energi. Derudover bruges fedt i forbindelse med opbygning af celler i kroppen og tilfører kroppen vigtige vitaminer.Hjerteforeningen anbefaler, at fedt udgør ca. 25-40 % af et menneskes samlede kalorieindtag. I stedet for at fokusere på, hvor meget fedt, du indtager, bør du i stedet lægge vægt på typen af fedt.

Wagyu indeholder meget umættet fedt

Umættede fedtsyrer er den type fedt, som har sunde indvirkninger på kroppen. Umættet fedt findes i relativt store mængder i en lang række fødevarer, som anses for at være nogle af de sundeste fødevarer for kroppen, herunder olie, nødder, frø, avocado og laks. Umættet fedt findes også i høj grad i wagyu. 

Wagyu er rig på både enkelt- og flerumættede fedtsyrer, men er helt unik når det kommer til enkeltumættede fedtsyrer. Faktisk indeholder wagyu flere enkeltumættede fedtsyrer end nogen anden form for oksekød. De enkeltumættede fedtsyrer mindsker risikoen for åreforkalkning, blodpropper og kardiovaskulære sygdomme.

Sundhedsfremmende virkninger på kroppen

Enkeltumættet fedt bidrager også til at sænke LDL-kolesterol (det “dårlige” kolesterol) og omvendt forøge HDL-kolesterol (det “gode” kolesterol). Problemet med LDL-kolesterol er, at det sætter sig på væggene af blodårerne, hvilket på længere sigt kan resultere i blodpropper og hjertesygdomme.

HDL-kolesterol fungerer som en slags “modkæmper” til sin usunde kompagnon, LDL-kolesterol. Forskellen er, at HDL-kolesterol ikke bliver siddende i blodårerne, men derimod formår at transportere en del af det “dårlige” kolesterol over til leveren, hvor det på sikker vis udskilles fra kroppen.

De seneste studier viser oveni købet, at wagyu kød potentielt kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme og type-2 diabetes.

Wagyu indeholder også essentielle aminosyrer, B-vitamin, jern og store mængder af omega 3- og omega 6-fedtsyrer. Det er videnskabeligt bevist, at omega-3 fedtsyrer blandt andet medvirker til at sænke risikoen for hjertesygdomme, gigt, depression, forhøjet blodtryk og Alzheimers.

Derudover er wagyu kvæg genetisk beriget med et særligt højt indhold af oliesyre, som er en enkeltumættet omega-9 fedtsyre. Denne fedtsyre har en positiv effekt på hjertet, samtidig med at den nedsætter risikoen for livsstilssygdomme.

Det sunde fedt findes i den intramuskulære fedtmarmorering

Wagyu kvæg er genetisk særligt disponeret overfor udvikling af intramuskulær fedtmarmorering, som sidder inde i selve musklerne på kvæget. Det er især i wagyu kødets karakteristiske intramuskulære fedtmarmorering, at meget af det umættede fedt befinder sig. Når fedtet smelter ved stegning, siver det ud i kødet og gør det mørt, saftigt og tilfører en dybdegående og intens smag. Som prikken over i’et får du samtidig med den fantastiske smag et skud sunde fedtsyrer og vigtige vitaminer.

Brug wagyu som kilde til sundt fedt 

Hvis du mangler umættet fedt i din diæt, har du endnu en grund til at spise verdens bedste kød indimellem. Så hvis din bedre halvdel prøver at afholde dig fra at bruge for mange penge på wagyu, så kan du nu også argumentere for, at du plejer dit helbred. Det er klart, at en varieret kost er vigtig, og at vi ikke opfordrer til at spise wagyu hver dag. Det ville måske også blive lige lovlig dyrt i længden. 

Har du spørgsmål til denne artikel eller til wagyu kødets sundhedsmæssige påvirkning, er du velkommen til at kontakte os

Andre indlæg

23. april 2022
Hvad er forskellen på japansk wagyu- og Kobe-kød?

Du har sikker hørt om det famøse Kobe-kød. Men ved du egentlig, hvad forskellen er på Kobe-kød og wagyu-kød? Og er det pengene værd? Det er faktisk sådan, at alt Kobe-kød stammer fra wagyu-kvæg, men kun det færreste wagyu-kød er Kobe.

26. marts 2022
Wagyu & sundhed

Man hører tit, at fedtholdig mad er usundt. Men forholder det sig også sådan, når man snakker om wagyu? Svaret er for de fleste måske en smule overraskende.

16. marts 2022
Er der forskel på wagyu med den samme MBS-score?

Wagyu-kvægets genetik er meget afgørende for, hvilken kvalitet kødet har. Jo større procentdel wagyu-gener, kvæget har, desto mere intens er smagen. Der kan derfor godt være forskel på kvaliteten af kødet, selvom to bøffer har samme MBS-score.

2. marts 2022
Wagyu myter

Det eksotiske kød har været omgivet af mange myter og fortællinger, som mange af vores kunder vil have svar på om er sande. Du kan i denne artikel læse mere om de mange myter om kødet her og få svar på, hvilke af dem der er sande.

21. februar 2022
Wagyu Graduering - MBS og meget mere

Den mest simple måde at blive klogere på wagyu på, er ved at kunne forstå den MBS-skalaen. Den giver et indblik i, hvor høj en fedtmarmorering kødet har. I denne artikel vil vi gøre dig klogere på kødets MBS-score, og hvad det betyder for kødet.

10. februar 2022
Historien om wagyu

Wagyu-kvægets historie er utrolig interessant, da kvæget er gået fra at være et hårdtarbejdende trækdyr på det japanske landbrug til at være det mest delikate kød, du overhovedet kan få fingre i. Læs mere om kvægets historie her.

10. februar 2022
Opdræt af wagyu

Det er en større videnskab at opdrætte wagyu-kvæg, da forhold som diæt, aktivitetsniveau og fodringsperioden spiller en afgørende rolle for kødets kvalitet. I denne artikel kan du læse mere om, hvordan wagyu-kvæget opdrættes.

Populære produkter

 • Wagyu Ribeye MBS 6-7 🇦🇺

  Wagyu Ribeye MBS 6-7 🇦🇺

  kr. 453,00kr. 4.347,00
  Vælg muligheder
 • Wagyu Stegefedt

  Wagyu Stegefedt

  kr. 95,00
  Vælg muligheder
 • Udsolgt - skriv dig op her! Wagyu bøf-bearnaise pizza kit - 2 pers.

  Wagyu bøf-bearnaise pizza kit - 2 pers.

  kr. 295,00
  Tilføj til kurv
 • Wagyu Ribeye MBS 4-5 🇦🇺

  Wagyu Ribeye MBS 4-5 🇦🇺

  kr. 348,00kr. 3.340,00
  Vælg muligheder

Pakker

 • Snackpakken Deluxe

  Snackpakken Deluxe

  kr. 1.295,00
  Tilføj til kurv
 • Steak Challenge - 2-3 pers.

  Steak Challenge - 2-3 pers.

  kr. 895,00
  Tilføj til kurv
 • Caviar Kit

  Caviar Kit

  kr. 795,00
  Tilføj til kurv
 • Udsolgt - skriv dig op her! Wagyu bøf-bearnaise pizza kit - 2 pers.

  Wagyu bøf-bearnaise pizza kit - 2 pers.

  kr. 295,00
  Tilføj til kurv
Copyright © 2023 WagyuPusher ApS
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram